Saturday, August 14, 2010

Puasa


Tiba-tiba aku teringat kat satu lagu nasyid yang pernah popular zaman aku sekolah dulu, lagu dari kumpulan Soutus Sofwa, tajuk dia Puasa. Lagu ni simple je, lirik pun agak simple,tapi dia punya vokal, bikin gerun, punya la tinggi piching.

Bulan Ramadhan kita berpuasa
Itulah rukun Islam yg ketiga
Di waktu siang lapar dahaga
Siapa taat pasti Allah suka

Bulan Ramadhan bulan berpuasa
Bulan ujian untuk kita semua
Siapa taat akan perintah-Nya
Diberi pahala balasan syurga

Wahai kawan-kawan janganlah lupa
Siapa puasa mendapat pahala
Di akhirat kita mendapat syurga
Siapa malas nantikan kecewa

Wahai kawan-kawan janganlah lupa
Puasa banyak mengajar kita
Yang melatih kita berakhlak mulia
Agar menjadi orang bertaqwa

"Ya Allah berilah aku kekuatan untuk mengharungi bulan Ramadhan ini"

Di waktu siang lapar dahaga
Penuhi dengan amal ibadah
Siapa sabar siapa redha
Akan mendapat hikmah berpuasa


Lagu ni di petik dari Album Keharmonian Aidilfitri, kompilasi lagu-lagu nasyid untuk Ramadhan dan Aidilfitri. Aku rasa kalu nak cari album ni dalam bentuk kaset/CD mungkin agak mustahil, sebab lagu ni kalu tak silap aku dalam tahun 94-96 gitu. Zaman Nadamurni, The Zikr, dan lain-lain kumpulan nasyid di bawah naungan OVA Production (sekarang dan tiada dah). Aku jumpa lagu ni kat internet, so siapa nak download lagu ni boleh Download Kat Sini.

Untuk semua rakan-rakan Muslim, semoga kita terus dapat meningkatkan amal ibadat di bulan Ramadhan yang diberkati ini, dan jangan sia-siakan peluang yang datang hanya sekali dalam setahun.




2 comments:

Anonymous said...

terima kasih sebab kongsi link nak download mp3 nasyid soutus sofwa

Putri Olis said...

sy xdpt dwnlod lagu ni..ble x email kan kat sy lagu ni...raihan_armf@yahoo.com..

disable click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...