Monday, August 09, 2010

Harapan Ramadhan : Suatu Harapan atau Suatu Persoalan ?Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...Ku tempuh juaSebuah lagu yang pernah didendangkan oleh Man Bai suatu masa dahulu, dan pernah juga dinyanyikan bersama Kumpulan Raihan. Sungguh mendamaikan jiwa dan memberi seribu pengertian kepada aku dan mungkin semua orang yang bergelar Muslim.

Adakah Ramadhan kali ini akan lebih bermakna dan lebih baik daripada Ramadhan-ramadhan yang lepas? Setiap kali Ramadhan menjelma, inilah persoalan yang selalu bermain di benak ku. Kalau Ramadhan kali ini tak sebaik Ramadhan yang lepas, adakah aku akan bertemu dengan Ramadhan yang akan datang???Hanya Allah yang maha mengetahui..

Buat semua yang merasakan dirinya Muslim, renungkanlah bersama, walau seketika, walau sedetik, adakah amalan di Ramadhan yang lepas mencukupi atau memuaskan, di tahap manakah pencapaian anda? Adakah A? Adakah B? Adakah C? atau mungkin Gagal?........Bagaimana dengan Ramadhan kali ini? Cukup bersediakah kita untuk meningkatkan ibadah di bulan yang diberkati Allah ini?

Bersama-samalah kita renung-renungkan, bersamalah kita menjayakan Ramadhan yang hanya muncul sekali dalam setahun...dan mungkin Ramadhan ini adalah Ramadhan terakhir, dan mungkin kita tidak berkesempatan berjumpa Ramadhan yang akan datang...... hanya Allah yang maha mengetahui, dan kepada Dia lah kita berdoa agar segala amalan kita diterima olehNya dan kita sentiasa di rahmatiNya....Amin.
No comments:

disable click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...