Monday, December 07, 2009

KB Mall Runtuh ??? Biar Betul....

Aku rasa ramai yg dah tau pasal berita ni, mungkin berita yg korang dengar tu betul dan mungkin dah di tokok tambah bagi menyedapkan cerita. Namun di sini aku nak berkongsi berita ini serta keadaan yg berlaku sekitar Kota Bharu akibat kejadian ini. Sebab aku pun menjadi mangsa kejadian ni, tapi tak la sampai cedera.

Petang kelmarin aku telah ditugaskan untuk menghantar adik ipar aku yg duk study kat UTM Skudai untuk naik bas jam 8 mlm kat Stesen Bas Jln Langgar. Kitorang dah plan canteeekk, turun dari P.Mas jam 6, drive slow-slow maybe sampai jam 7 gitu kalu dicampur jem sikit-sikit. Aku dah bajet canteeeeek punya. Drive punya drive, sampai dekat Jambatan Sultan Yahya Petra ( yang selalu jem teruk time cuti sekolah ) aku tersangkut dalam jem (yg memang aku dah jangka). Jam time tu 6.30 ptg, ada sejam lebih lagi, takde masalah punya.

Tunggu punya tunggu, aku dah start rasa lain macam, mana taknya, dah setengah jam tak bergerak walau seinci pun. Tengok kat lane sebelah, kereta laju jer, ni mesti sesak teruk belah sana menyebabkan polis mengarahkan kereta keluar dari arah KB dalam 2 lane, jadi lane kitorang kena tutup lah. Memang dah biasa polis buat camni kalu dah sesak teruk.


Akhirnya kereta bergerak juga. Sampai belah sana jambatan, jem lagi, mak ai teruk gila ni. Tapi bergerak la jugak sikit sikit, last-last sampai la aku kat sebelah KB Mall. Gila ramai mat-mat motor dan orang ramai, ape hal ni? Tengah duk suspen ni, akak aku call, dia cakap KB Mall runtuh, kereta jatuh, ada yg cedera dan ada yg mati. Dia risau aku ada kat sana sebab hari tu aku ada cakap nak gi KB Mall. Runtuh????biar betul.

Dalam duk sesak-sesak tu sampai juga kami kat stesen bas yg berada dalam 500 meter dari KB Mall tu. Kami sampai sana dah jam 7.30, punya la teruk jem, biasa ambik masa 5-10 minit jer dari Pasir Pekan,tapi dah jadi sejam lebih. Kat sana macam-macam cerita kami dengar, antaranya...

" Bumbung KB Mall runtuh, kereta kat atas jatuh skali, 4 mati kena hempap"

" Ada kereta kat parking langgar tiang, terus KB Mall runtuh kat parking"

" kereta langgar dinding, terus tembus langgar orang kat dalam KB Mall"

" ada kereta start keta dalam gear, terus melompat langgar dinding, terus masuk eskelator"

dan yg paling aku tak bleh percaya skali...

" ada kereta buat stun dalam parking KB Mall".....giler.


Terus aku tengok dalam internet melalui handphone, hasilnya....lagi banyak sepekulasi, ada yg kata 4 mati, ada yg cakap 2 mati, dan yg paling aku terkejut ada yang cakap, driver kreta tu melarikan diri tanpa kecederaan setelah jatuh dari 3 tingkat, gile hebat....cepat betul berita spekulasi ni tersebar.Aku tak tau nak percaya yg mana satu. Baik aku balik rumah tengok berita.
Ni la dinding yg kena langgar

Siling kapur yg runtuh


Tersepit di celah eskelator di Ground Floor





Akhirnya berita sebenar keluar di dada akhbar dan TV pagi ni. Sebenarnya ada sebuah kereta yg parking di rooftop rosak. Drivernya perempuan, tukang tolaknya seorang lelaki, dan tukang tengoknya si adik pada driver. Tengah duk tolak tu, kereta tiba-tiba hidup terus hilang kawalan. Kereta tu langgar struktur dinding yang tinggi tak sampai semeter, yang bukan tujuan untuk menampung berat bangunan. Dalam dinding ni, ada la wayar-wayar, paip-paip dan jugak saluran aircond yg berada di atas siling kapur betul-betul atas eskelator. Kereta tu terus tembus dinding dan masuk, mana la siling kapur dapat tampung berat kereta. Siling kapur tu terus runtuh dengan kereta tu terus jatuh menjunam. Kesian kat student Masterskill ( bakal jururawat) menjadi mangsa. Sorang meninggal kat tingkat 3, dan sorang lagi meninggal dalma perjalanan ke hospital. Driver cedera parah, masuk ICU. Yang si adik terus lari balik rumah ketakutan, si yang tukang tolak lari ketakutan.

Ada beberapa lagi student Masterskill yang cedera. KB Mall di tempat diorang lepak-lepak dan membeli belah, sebab dia punya kelas kat bangunan seberang jalan jer. Kesian betul....kalu dah ketentuan Tuhan, kat mana-mana pun boleh mati. Al-Fatihah dan takziah kepada mangsa dan keluarga mangsa yang terlibat. Dan aku pun turut menjadi mangsa.....tanpa sebarang kecederaan. Sakit hati jer...sebab terperangkap dalam kesesakan lalulintas yang teruk. Seluruh bandar KB sesak teruk bermula jam 5.30 petang dan mulai reda jam 10.00 malam.

*nama-nama yg terlibat tidak dinyatakan, bagi menjaga maruah nama baik dan mengelakkan kekeliruan serta masalah-masalah lain






4 comments:

SarjaN yO said...

hahaha...dh mcm buat filem aksi plak kan...takziah...

Ambo said...

Oooo..lagu tu ceghitonyo..Ambo ado jgk dengar budok tino tu belajar bawok keto kat parking tas tu...

ajai05 said...

bukan blaja bwk keta, keta lelaki tu,mula2 dia yg tolak, pastu laki tu mintak dia jaga stering, laki yg tolak, minah tu xpandai bwk keta pun...

noorbaizura mazlan said...

sila layari laman web ini http://ads4bucks-baizura1989.blogspot.com untuk ketahui rahsia jana pendapatan sehingga RM500 sehari!

disable click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...