Saturday, October 03, 2009

Suasana Hari Raya

Salam untuk semua. Masih belum terlambat rasanya untuk aku mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua ahli keluargaku, sahabat-sahabat, kenalan-kenalanku, dan jugak para bloggers. Dikesempatan ini juga aku ingin memohon ampun dan maaf dari semua andai pernah melakukan kesilapan, yang kecil mahupun besar, Maaf Zahir dan Batin. Hari ni dah masuk separuh bulan Syawal, mintak maaf dari aku sebab dah lama tak update blog ni. Baru hari ni ada sedikit ruang untuk aku mengadap laptop, boleh la aku update sikit-sikit. Maklumlah sekarang ni dah makin hujung tahun, makin sibuk dengan kerja-kerja yang tak pernah dan tak akan siap. Lagipun sekarang ni sibuk dengan persediaan untuk PMR dan juga SPM.


Pertama kali beraya bersama Faris

Raya kali ni aku beraya kat kampung, belah pagi kat rumah famili aku dan masuk tengahari baru aku balik rumah belah wife aku, kira adil la tu. Lagipun jarak antara dua famili kami ni dekat jer, kalau naik kereta dalam 15 minit jer, so takde masalah sangat. Time bulan puasa hari tu pun asyik duk berulang-alik tiap-tiap hari, bagi adil.

Raya kali ni boleh di katakan meriah jugak la, sebab aku dapat jumpa semua ahli keluarga kecuali anak buah aku yang sorang tu KakShu kat yang duk study kat India. Adik aku selalu sibuk kat Johor pun sempat balik walaupun terpaksa balik ke Johor petang raya tu. Tapi dalam duk hepi beraya tu, aku terlupa nak ambik gambar banyak-banyak, entah la mungkin sibuk duk melayan si Faris kot. Gambar famili pun sikit jer.


Faris beraya dengan Tok


Ummi yang selalu duk melayan karenah Faris


Anak buah aku Ayie yang segak bergaya

Si Ayo.....lagak jurukamera yang amatur

Yaya and PokSe (posing untuk Ayo ambik gambar)

Inilah Hari Raya pertama Faris


Dalam ramai-ramai orang, Faris suka main dengan Yaya

Aku habiskan pagi raya pertama di rumahku, dan menziarah saudara-mara dekat-dekat rumah. Tengahari baru balik Pasir Mas, beraya kat sana pulak. Raya kedua aku beraya kat Pasir Mas sepenuhnya ( gambar lupa ambik). Raya ketiga balik ke Kutan sebab hari tu kami nak buat rombongan menyerang rumah kakak-kakak aku, hehehe. Mula-mula kami berkumpul kat rumah kakak aku yang pertama, Kak Nab kat Kubang Kerian, punyalah meriah kami melantak, hehehe. Kat sini aku letak la sikit-sikit gambar dari kamera aku yang murah ni.

Ini si Nini, Tuan Rumah merangkap penyambut tetamu,
pelayan, tukang hidang, tukang bancuh air dan sebagainya.

"Cik Su, tolong tambah lagi untuk yang kali ke 18" Kata Ayie
dengan penuh bersemangat.

Ayie dengan hidangan ke 18

Mira & Yaya

Arif sibuk membuli adiknya, Nasrul

Mak cukup gembira bila melihat famili kami berkumpul

Dua orang jurugambar dari majalah entahahapentah, sedang
sibuk mengadjust kamera diorang yang mahal.
[ Pok Se & Mat Yo]

"Satey dah habis ni....."
[Abg Dir, Kak Esah, Mat Wan]

"Korang semua ni makan atau melantak ni ?"
[ Mak & Kak Nor]

"Jangan risau, makanan banyak lagi kat dapur, nanti
tuan rumah tambah pulak ni " Kata dua orang iparku yang sedang
menanam hajat untuk hidangan seterusnya.
[ Abg Lan & Abg Dir ]

Gambar orang minum air pun nak ambik ke?
[ Mat Yo & Ayo ]


Lepas makan minum air pulak.
[ Abg Li dan Angah ]

Makan, makan ,makan dan makan.
[ Abg Dir, Su, Kak Yah, Iser ]



"Selagi Abah belum berhenti makan, anak-anak
jangan berhenti makan, ingat tu pesan Abah " Kata Abah kepada anak-anaknya.
[ Abg Li, Fahmi, Akma ]


Meriah sungguh makan-makan kat rumah Kak Nab hari tu. Lepas jer melantak kat situ, kami meneruskan aktiviti menyerang rumah Kak Nor. Rumah dia pun area Kota Bharu jugak, so kami ramai-ramai serang sana pulak. Sebab dah boring melantak satey, kuih raya, nasi himpit, pulut, rendang, dll kat umah Kak Nab, jadi Kak Nor hidang kami makan tengahari aje lah . Makan lagi la jawabnya........Tapi aku lupa nak ambik gambar, maybe sibuk duk melayan anak-anak buah aku. Belah malam pulak kami serang rumah Kak Yah kat Pasir Pekan pulak. Kali ni dia buat soto pulak. Takde kerja lain la jawabnya......makan lagi.

Itu lah sebahagian aktiviti time hari raya hari tu yang dipenuhi dengan aktiviti ziarah menziarahi dan makan-makan. Apa-apapun yang penting di bulan yang mulia ini, diharapkan persaudaraan kita akan semakin kuat dengan ziarah menziarahi, dan saling memaafkan antara satu sama lain, tidak kira antara adik beradik, saudara mara, sahabat handai, mahupun rakan-rakan yang jarang dan mungkin dah lama kita tak jumpa. Sama -samalah kita menjadikan bulan yang mulia ini sebagai pengukuh tali persaudaraan........Amin




6 comments:

shusupian said...

Thanks for the nice pictures...
Hope to be there with all of u..
Next year maybe??????
Hehehe...
Miss u all so much....
Klu ado gmbr lagi, jgn lupa upload byk2...

SarjaN yO said...

nak tau ape dia yg plg mnarik???
dialog dlm gmbr tu..
hahaha...
yO pun xbyk gmbr...
nnti tahun dpn nk ambik byk2...
jaga kau kamera,siap la kau aku adjust2 nnti...
hehe...
slmt hari raya...

shusupian said...

Yo mmg gitu..camera jah mahal..gmbr kedekut nk amik..baik bg ko kak la klu gitu..hehehe..

ajai05 said...

daripada bagi ko kak, baik bagi ko p.ja...heheh

shusupian said...

amboi..bleh plak gitu..p.ja ado camera doh..kak xdok lg...

Muhammad-al-Fateh said...

Assalamualaikum,
There were updates on my blog, http://muhammad-el-fateh.blogspot.com .Thank you.. Hopes you're pleased to be my followers...

disable click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...