Saturday, November 08, 2008

Satu Pengorbanan

Hari ini adalah hari ketiga aku berada di Hospital Keningau. Sudah 2 malam aku terpaksa bermalam di Wad Ostetrik di Hospital Keningau ini. Orang yang aku sayangi sekarang memerlukan aku utk berada di sampingnya, sedikit ruang masa dan pengorbanan ditagih demi insan yang di sayangi. Isteri ku kini terlantar di katil, kadang-kadang mengaduh kesakitan, menahan keperitan dan dugaan di dalam sebahagian daripada satu tempoh mengandung yang kadangkala memeritkan, namun tidak kurang diselangi kegembiran dan senyum tawa.

Baginya, setiap saat ingin bersamaku, di saat suka dan duka, dan disaat senyum dan tawa. Dia memerlukan aku untuk berkorban sedikit ruang masa bersamanya mengharungi saat keperitan ini. Bagiku, ini hanya lah sedikit pengorbanan yang dapat aku berikan berbanding pengorbanannya sepanjang tempoh mengandung bakal cahaya mata ku yang pertama ini. Pergorbanan yang cukup besar bagi seorang wanita yang bernama isteri ketika perutnya sarat membawa bakal penyambung zuriat, ke hulu dan ke hilir, ke kiri dan ke kanan. Rasanya tak termampu oleh aku untuk menggantikan tempatnya itu.

Kini insan yang aku sayangi telah di masukkan ke wad ini, buat kali kedua dalam tempoh 2 minggu. Minggu yang lepas, 30 Okt, isteriku telah dikejarkan ke hospital kerana mengadu sakit pinggang yang melampau, baring tak boleh, duduk pun tak boleh. Akhirnya dia dimasukkan ke dalam wad untuk dirawat. Selama 3 hari dan 3 malam isteriku berada di Hospital Keningau ini, dan selama itu jugalah aku meluangkan masaku, menemaninya, memberinya semangat untuk mengharungi dugaan ini. Berdasarkan diagnostik daripada doktor, insan yang aku sayangi ini ada mengalami masalah pada buah pinggangnya, tetapi tidaklah terlalu kronik, tetapi cukup untuk membuat aku mengambil langkah lebih berjaga-jaga sebelum menghadapi saat bersalin pada penghujung Disember nanti.

Alhamdulillah, selepas 3 hari dan 3 malam, diiringi solat hajat dan doa yang tak putus-putus, akhirnya isteriku dibenarkan pulang. Namun begitu selepas hanya 4 hari, pada Khamis lepas isteriku sekali lagi di kejarkan ke hospital, simptomnya tetap sama, kesakitan yang amat sangat pada pinggang. Ini menuntutku untuk meluangkan lebih masa bersamanya, mengharungi keperitan ini. Walaupun aku dibebani kerja-kerja yang tak putus-putus, namun aku sedar, aku harus di sisinya, memberinya semangat. Aku tahu, pengorbanan ini hanyalah kecil kiranya dibandingkan dengan pengorbanannya mengharungi tempoh mengadung ini.

Kini.........hari ini.......alhamdulillah, doktor telah membenarkan ku untuk membawa pulang isteriku,kesakitannya telah berkurang, namun masih lagi lemah.Insya-allah, besok aku akan membawa isteriku pulang ke kampung halamannya, berehat dan bersama keluarga tersayang....aku bersyukur......

No comments:

disable click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...