Friday, August 03, 2007

BANTAL….. satu benda yang cukup popular kepada semua orang. Tidak kira lelaki atau perempuan, tua atau muda, kanak2 atau dewasa, kecil atau besar, semua tahu dan pernah ‘berurusan’ dengan bantal.

Pernahkah anda terfifkir, andai kata tidak wujud bantal didunia ini? Tentu susah dan sengsara…….silap2 tak bleh tido. Hehehe….seperti yang semua tahu ada berbagai2 jenis bantal yang bleh kita jumpa dalam kehidupan seharian. Di antaranya, bantal biasa ( yg buat tido tu la ), bantal peluk , bantal alas duduk, bantal alas leher, bantal kecik, bantal besar, bantal busuk dan mcm2 bantal lagi……mana satu yang paling popular? Yang mana satu bantal yang paling anda gemar dan rapat dengan anda?

Bantal juga byk dikaitkan dengan perangai dan tabii manusia sehinggakan ada juga digunakan dalam peribahasa dan simpulan bahasa.”Bagaikan mengantuk disorongkan bantal”, atau mungkin juga anda pernah dengar orang berkata, “ pantang jumpa bantal……”

Kali ini saya ingin berkongsi pendapat dan pandangan tentang cara tidur bersama bantal yang dikatakan ada kaiatan dengan perangai, sikap seseorang itu……Mana satu yang anda pilih???//


1) Memeluk Bantal

Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal

Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal

Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki

Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal

Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal

Kasihan betul... pergi kedai belilah satu..heheheh

No comments:

disable click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...